• Dorine van Ierschot en Sacha Huitema, Bol.com

Elke verdieping een andere beleving

Met dank aan een economie die op volle toeren draait en de bijbehorende kooplust groeit ook bol.com als kool. De online retailer heeft inmiddels een jarenlange staat van dienst, maar nog de frisheid van een nieuwkomer. Ook in de praktijk. Want moet er een nieuwe kantoortoren worden ingericht, dan doen ze dat gewoon zelf.

Tekst: Renske Schriemer | Fotografie: Fred Sonnega & BOL.com

Het zijn drukke jaren bij Bol.com ». In 2014 groeide Nederlands grootste online webshop uit haar jasje en verhuisde het bedrijf naar het voormalige hoofdkantoor van CapGemini aan de Papendorpseweg in Utrecht. Het sloot toen een huurovereenkomst voor maar liefst 18.000 vierkante meter kantoorruimte. Die verhuizing en inrichting werd toen verzorgd door Tétris Design & Build, een volle dochter van de vastgoedeigenaar. Drie jaar later bleek de gehuurde ruimte opnieuw niet toereikend en werd ook Toren F gehuurd », goed voor nog eens 8500 vierkante meter kantoorruimte.

Tétris stond al klaar in de startblokken om de inrichting te begeleiden maar dit keer ging het een beetje anders. “Ik was bij de eerste verhuizing als Teamlead Facility Operations al nauw betrokken. Zo gaan alle contracten bijvoorbeeld langs mijn bureau. In de tussentijd had onze locatie in Waalwijk ook een nieuwe kantooromgeving gekregen. Veel kleiner weliswaar, maar dat heb ik toen zelf ingericht en dat beviel wel”, zegt Dorine van Ierschot. Dus toen de opdracht voor de inrichting van ‘Toren F’ op tafel kwam, had Dorine wel een idee hoe dat er uit moest komen te zien. Zij vond in Sacha Huitema, toen werkzaam op dezelfde afdeling als Dorine maar inmiddels winkelmanager, een partner in crime. Ze kregen beide de zegen van de directie en konden aan de slag en ontwikkelden samen een concept voor de inrichting. “Wij zitten behoorlijk op één lijn qua styling en hoe iets er uit moet zien”, zegt Sacha Huitema.

"We zochten naar een ander concept dan in de andere torens was gebruikt. Wij wilden meer urban uitstraling."

Sacha en Dorine bedachten het concept van een vertrekhal op een luchthaven die je naar buitenlandse steden brengt. En de lobby oogt inderdaad als een vertrekhal met een heuse incheckbalie. Verder biedt de begane grond ruimte aan de gym, een social hub en zelfs een escape room die bij sollicitatiegesprekken wordt gebruikt. De liften zijn voorzien van een afbeelding van een vliegtuig waardoor je het gevoel moet krijgen dat je instapt en op reis gaat.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Bol.com

“We zochten naar een ander concept dan in de andere torens was gebruikt. Daar was veel meer rekening gehouden met de categorieën (de online winkelafdelingen) die er gehuisvest zijn. Wij wilden meer een urban uitstraling”, vertelt Dorine. “En dus kwamen we op het idee om elke verdieping de uitstraling van een stad mee te geven”, vult Sacha aan. “Dat wilden we doen door grote foto’s te gebruiken van die stad en de inrichting in dezelfde sfeer te maken. Zo heeft elke afdeling een vergaderruimte/huiskamer die helemaal op die manier is ingericht.”

Tekst gaat verder onder de foto

  • Vergaderruimte Bol.com

Wie vervolgens de moeite neemt om met de lift ‘een reis’ te maken langs Havanna, Tokyo, Florence, Miami, Stockholm en Bangkok waant zichzelf ook echt op reis. De verdiepingen bieden allemaal een andere beleving en sfeer door de combinatie van grote foto’s en kleuren die bij zo’n stad passen. En de vergaderruimtes blijken stuk voor stuk heuse stijlkamers. De sfeer wordt verder versterkt door een galerij met foto’s van de betrokken steden die door de medewerkers zelf zijn aangeleverd.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Bol.com

Lijkt me toch een hele klus voor mensen zonder al te veel ervaring op dit gebied? “Dat was het ook. Er is echt heel veel tijd in gaan zitten. Veel meer dan we hadden gedacht. Daarom waren we ook zo blij dat we bij Satelliet een enorme keuze kregen. En als ze het niet hebben, zorgen dat ze het voor je vinden”, zegt Dorine. “Als we het nog eens moeten doen, dan wil ik daar wel voor worden vrij gemaakt. Zo veel tijd heeft het gekost. Maar we zijn enorm trots op het resultaat”, vult Sacha aan. En dat blijkt. Want tijdens de rondgang kunnen beide dames zich niet bedwingen kleine rommeltjes op te ruimen en meubels op de door hun bedoelde plek terug te zetten.

INSPIRATIE?

Uw gegevens
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Ongeldig e-mailadres, Dit is een verplicht veld
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×