• Bakker Meijer

Bakker Meijer: gastvrij en innovatief bakkersconcept

Jan Meijer stamt uit een bakkersgeslacht. Maar het was niet vanzelfsprekend dat hij de zaak van zijn vader zou overnemen. Nu dat er toch van is gekomen, is hij direct ook één van de hipste bakkers met een bijbehorend koffiecafé.

Tekst: Renske Schriemer  | Fotografie: Fred Sonnega

Bakker Meijer » is een begrip in Heemskerk. Al vier generaties lang bakken de Meijers sinds 1912 brood en zijn alleen daarom al in de wijde omtrek bekend. “Toch ben ik eerst andere dingen gaan doen. Zo ben ik een tijdje sous chef geweest, maar ook aan de slag gegaan als proces operator. Iets heel anders”, zegt Meijer.

Toen zijn vader de zaak niet verkocht kreeg en de concurrentie daarvan probeerde te profiteren, besloot Jan om samen met zijn vrouw Tanja alsnog de bakkerij over te nemen. “Dat was een klassieke bakkerij, zoals iedereen die kent.” Jan pakte het serieus aan, sloot zich aan bij de Bakery Society » - een club van vooruitstrevende bakkers - die gezamenlijk reizen organiseert naar het buitenland ter inspiratie, en leerde dat het ook anders kon.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Bakker Meijer, Heemskerk

“In Nederland is het iets bijzonders, maar in het buitenland is het volkomen normaal dat je bij de bakker ook een kopje koffie kunt drinken”, zegt Jan. Samen met zijn vrouw besloot hij daarop de stoute schoenen aan te trekken en kozen ze voor het Multi Moments Concept van winkelinrichter Emondt. “Dat is een combinatie van zelfbediening en andere inrichting. De klassieke vitrines zijn vervangen door losse presentatie meubels. Mensen die binnenkomen sluiten daardoor niet meer achter aan in de rij om op hun beurt te wachten, maar ze gaan meteen winkelen. Dat zorgt voor een hele andere beleving bij de klant en een prettige sfeer in de winkel”, zegt Jan Meijer.

"Niet achteraan sluiten in de rij bij binnenkomst, maar direct gaan winkelen."

Debby Nuyens tekende met haar bedrijf Deb.styles » voor het ontwerp van het interieur bij Bakker Meijer. "Het was de uitdaging om van het winkel en horeca ééngeheel te maken. Tegelijkertijd moest het wel laagdrempelig en uitnodigend zijn. Dat heb ik gedaan door een intieme en warme sfeer te creëren met de kleuren van brood en banket: bruine en warme tinten in combinatie met wit, grijs en zwart. Verder probeer ik het altijd afwisselend te houden, zodat je op iedere plek steeds wat anders ziet."

Tekst gaat verder onder de foto

  • Bakker Meijer, Heemskerk

Ook het horecagedeelte is serieus aangepakt. “We hebben een kok in dienst genomen die bijvoorbeeld de salades maakt.” Ook voor de inrichting wist Jan precies wat hij wilde. “Ik wilde per se stevig meubilair. En omdat niet iedereen hetzelfde is hebben we allerlei verschillende zitjes. De één met een hoge rug en een andere met aan lage of waar je juist wat meer in hangt”, vertelt Jan.

In maart van dit jaar opende de vernieuwde bakkerszaak haar deuren. “En het is best een succes. Bakkers hebben het moeilijk, maar wij hebben we nu een stijgende omzet.”

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* verplicht
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×