Materiaal dat past in het verhaal

Samen met architect Koen Donkers van Studio 412 ging interieurontwerpster Lara Burgmans de uitdaging aan om het toekomstige pand van onderzoeks- en adviesbureau MILON een upgrade te geven. Het doel van het ontwerp was natuurlijk om een functionele omgeving te creëren die bij het bedrijf past, maar ook zeker vanuit een circulaire en duurzame gedachte. Een wens die sterk vanuit eigenaar Patrick Trikels kwam.

“De eerste keer toen we door het pand liepen, kregen we meteen ideeën over wat te doen met de ruimtes en waar er muren weg moesten. Er waren op dat moment nog heel veel kleine kantoortjes. Het ligt daar heel mooi aan het water, dus hebben we veel muren doorbroken om die verbinding naar het water toe te maken. Minder muren en meer ramen betekende open ruimtes en meer zicht naar buiten.”

Het idee voor het hergebruik van bepaalde materialen, kwam dit vanuit MILON of vanuit jou en Koen?
“We hebben goed naar het pand gekeken en vanuit de verschillende ruimtes en beschikbare materialen is het ontwerp eigenlijk ontstaan. Hierbij hebben we zoveel mogelijk materialen zoals deuren, kozijnen en zelfs ook de tl-verlichting een nieuwe plek kunnen geven. Vanuit de gedachte dat MILON een onderzoeks- en adviesbureau is met experts in bodem, bouwstoffen en de aanvraag voor milieuvergunningen, is wel het idee gekomen om ook juist met natuurlijke en hergebruikte materialen te gaan werken die in het verhaal passen. Hier zijn we dus bewust naar op zoek gegaan. Zo kwam onder andere Remko Verhoeven van Olyx met een ‘biobased’ verf, Satelliet Meubelen met een stoel die gemaakt is van gerecyclede plastic flessen en Jan Vinck van Solidbase met een schoonloopmat gemaakt van oude rubberen banden.

Het sloopbedrijf waar MILON vaker mee werkt, werd gevraagd materialen in de gaten te houden die mogelijk bij het ontwerp zouden passen. Wanneer zij iets tegenkwamen ging Patrick zelf kijken of het bruikbaar was. Zo kwam hij het sloophout tegen wat we onder andere konden gebruiken voor de balie bij de entree. Op die manier zijn heel veel producten hergebruikt. Dus niet alleen uit hun pand maar ook uit andere lopende projecten.”

Wat maakt dit project zo bijzonder?
“Het mooie aan dit project is dat er niet bespaard is op keuzes voor de best aansluitende materialen, ook als het eigenlijk niet binnen het budget paste. Dit kwam echt vanuit de eigenaar. Vaak merk je met andere projecten dat er vanwege kosten wordt bespaard op materialen die juist beter zijn voor mens en milieu; maar in dit geval dus niet. Dat vormde wel de rode draad in dit project.

Naast houtaccenten komt groen ook heel veel terug in het pand. Bijvoorbeeld de houten groenwand, die heeft Patrick helemaal zelf gebouwd vanuit sloophout. Hij had zoiets van “dat wordt mijn project”, en heeft het uiteindelijk dus helemaal zelf gedaan. Daar zit heel veel beplanting in en dat groen hebben we op onze beurt weer terug laten komen in al die kantoorruimtes. We hebben de plafonds bijvoorbeeld in het zicht gelaten, maar wel groen gespoten.”

Wat is het gedeelte van dit project wat volgens jou het meest spreekt?
“Dat is toch wel het bedrijfsrestaurant. Voor deze ruimte vond de opdrachtgever het vooral belangrijk dat, wanneer zij een evenement of een lezing hebben, ze met zijn allen in één ruimte kunnen, maar dat er op vrijdagmiddag ook geborreld kan worden. Daar leent de ruimte zich nu goed voor. Het is een gemoedelijk bedrijf en ze willen dat de ruimte gebruikt kan worden door alle mensen die daar werken; dat er een fijne plek is waar je even kan ontspannen of juist kan gaan werken. Het heeft meerdere functies gekregen.”

Hoe belangrijk is duurzaamheid in jouw ontwerpen?
“Je ontkomt er niet meer aan. Ik vind het heel belangrijk en merk dat ik vanuit die gedachte steeds meer meubels en materialen probeer te verzamelen en een opdrachtgever bewuster wil maken van de keuzes voor bepaalde materialen. Je kunt alle verf op de muur aanbrengen, maar je hebt tegenwoordig zoveel mooie producten die een betere keuze zijn. Ik kies mijn samenwerkingspartners steeds vaker uit op de mate waarin zij meedenken in circulaire oplossingen en duurzaamheid.”

Gerelateerde artikelen: