• RKBS De Windwijzer

Architect aan het woord: Ilona Alders over RKBS De Windwijzer

Voor deze editie van ‘Architect aan het woord’ gingen we het gesprek aan met Ilona Alders van De Leukste Inrichters over een van haar meest recente schoolprojecten: de personeelskamer van RKBS De Windwijzer. Want waarom zou deze ruimte naast functioneel ook niet gewoon mooi kunnen zijn?

Zo’n 8 jaar geleden startte Ilona Alders haar bedrijf ‘De Leukste Inrichters’ om zich als interieurspecialist te richten op scholen, kantoren en horeca. Ze merkte dat vooral de vraag naar professionele inrichters voor scholen steeds groter werd. Zo kreeg ze recentelijk ook de vraag om de personeelskamer op RKBS De Windwijzer in Den Helder opnieuw in te richten. De opdracht: Een sfeervolle ruimte waar het personeel kan samenkomen voor lunch, overleg, een brainstorm en meer.

“Het moest vooral een plek worden waar ze altijd terecht kunnen en waar ze blij van worden. Want, ik citeer hierbij graag de directeur: Blij personeel presteert beter!”, aldus Ilona. Op de pantry en het meubilair na zag de personeelskamer er praktisch hetzelfde uit als de lokalen, en dat maakte de ruimte er niet gezelliger op. Tijd dus voor een metamorfose, zo vertelt Ilona: “De basis van de ruimte was erg basic: witte wanden en een grijze vloer. Kleur was dan ook een grote wens van de klant. Ik heb me hierbij laten inspireren door de boom van Stephen Covey (The leader in me), de schaduw ervan en de ligging dichtbij de zee. Allemaal elementen die terug moesten komen in het ontwerp. De blauwe wand met dito bank zijn wel echt een statement geworden.”

Tekst gaat verder onder de foto

  • RKBS De Windwijzer

Maar er zijn niet alleen keuzes gemaakt vanuit visueel oogpunt. “Uit ervaring weet ik dat in ruimtes die voor vele doeleinden gebruikt gaan worden, verschillende hoeken en soorten meubilair erg goed werken. Zo kan iedereen een plek zoeken die past bij wat hij of zij op dat moment wil doen. Het meubilair is stoer en stevig zonder dat het zwaar oogt. De accessoires, zoals het magnetische whiteboard-behang en de lampen, zijn functioneel en maken het geheel af. De ruimte wordt nu gebruikt voor ontspannen, eten, werken en ontmoeten. Er zijn zelfs al borrels gehouden!”, zegt Ilona.

Op de vraag of ze zelf ook blij is met het resultaat hoeft ze niet lang na te denken. “Ik ben heel blij met de kleuren, geen enkele wand is nog wit. Het rustige blauw en groen met het warme hout en de accenten in koper en oranje maken het levendig. Het kleed ‘really ties the room together’ en trekt alle kleuren bij elkaar. Ook vind ik de hoek met de ronde tafel erg leuk geworden. Het is altijd fijn als het ontwerp en het resultaat overeenkomen; dat het eruit ziet alsof het nooit anders geweest is. Als de klant helemaal gelukkig is, ben ik ook blij.”

Tekst gaat verder onder de foto

  • RKBS De Windwijzer

Ze vertelt verder: “Een interieur moet voor mij functioneel, facilitair handig en vooral heel erg leuk zijn. Het gebruik van kleur en het creëren van een huiselijke sfeer is zeker een kenmerk van mijn ontwerpstijl.” Dat ze hierbij de facilitaire kant en de functionaliteit niet uit het oog verliest, zorgt ervoor dat de inrichting naadloos aansluit op de behoeften van de gebruikers. “Ik streef altijd naar sfeervolle ruimtes waarin iedereen zich prettig voelt. Daarbij ga ik dus niet alleen voor leuk of mooi, maar ook altijd voor functioneel en praktisch in gebruik.”, zo sluit Ilona af.

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* indicates required
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×