• Dark&Stormy over Ter Marsch & Co

Architect aan het woord: Charlotte Nieuwland over Ter Marsch & Co

Voor deze editie van architect aan het woord, gingen we het gesprek aan met Charlotte Nieuwland van ontwerpstudio Dark&Stormy over het award winnende project: Ter Marsch & Co in Hotel NH Collection Amsterdam Flower Market.

Horecaondernemer Pim de Lange had slechts twee wensen toen de renovatie van Ter Marsch & Co op handen was: ‘wow’ en ‘iets met bloemen’. Maar bovenal had hij het verlangen om met de nieuwe zaak - gesitueerd in het pand van NH Collection Amsterdam Flower Market - de gast te overrompelen met alles wat je niet in een burgerbar verwacht, maar wat wel het niveau van de prijswinnende burgers zou evenaren. Met deze wens klopte hij aan bij ontwerpstudio Dark&Stormy ».

In het volbrengen van deze wens lijken ontwerpers Olivier van den Hoven en Charlotte Nieuwland aardig geslaagd; het interieurontwerp van Ter Marsch & Co ontving afgelopen maandag samen met de renovatie van het NH Hotel een Entree-award voor ‘Beste Restyling’. In het juryrapport werd de gedurfde uitbundigheid geprezen.

Maximalistische mix

Charlotte Nieuwland vertelt: “We hebben gekozen voor een maximalistische mix van patronen en kleuren, die in iedere hoek van het restaurant een andere verrassing biedt. Luxe materialen zoals messing, giallo reale marmer en velours met allerlei prints, combineerden we met geblakerd hout, beton en blank staal. Op deze manier werd de algemene uitstraling wat laagdrempeliger; je kunt er niet direct uit opmaken of het een nou een sjieke of een ruige zaak is.” Maar dat vinden de ontwerpers juist wel leuk. “We zijn heel tevreden met hoe verfijnd en vrolijk de vijf verschillend betegelde kolommen - gebaseerd op een oorspronkelijk ontwerp van Hanneke van der Pol - uit de verf zijn gekomen. En een groot deel van het meubilair is van Satelliet, waarin we heel veel konden customizen.”

Als kers op deze vrolijke taart lieten ze door ‘s Zomers Bloemen een gigantische wolk zijdebloemen boven de bar hangen, als knipoog naar de grote publiekstrekker buiten. Vanuit het restaurant stap je namelijk zo de wereldberoemde bloemenmarkt op.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Ter Marsch & Co, Amsterdam

“De Entree-award is natuurlijk een geweldige aanmoediging voor onze studio die nog niet zo lang in deze vorm bestaat” aldus Charlotte. “Wij hadden ieder afzonderlijk een ontwerpbureau voor grafische vormgeving en architectuur. In onze eigen discipline werkten we al eerder voor Pim en partners in hun restaurants, waarbij we steeds meer met elkaar gingen meekijken. Zo werd onze full-service studio geboren, met een naam die horecaondernemers meteen begrijpen”.

Puzzelen en bouwen

Bij Dark&Stormy zijn ze ervan overtuigd dat een solide uitstraling van je restaurant al begint bij de eerste steen en kan worden doorgevoerd tot in de kleinste details. "Wat is er leuker dan je eigen expertise en frisse enthousiasme los kunnen laten op nieuwe ontwerpdisciplines? Olivier en ik vullen elkaar daarin mooi aan. We kennen elkaar al 16 jaar, dat schakelt buitengewoon soepel.”, zegt Charlotte.

Ze gaat verder: “Hoe we te werk gaan met zo’n nieuwe opdracht? Allereerst door goed te luisteren, dóór te vragen, en je in te leven in de gasten, maar ook het personeel. Het is soms echt puzzelen om een fijne werklijn te creëren en om binnen het budget met iets bijzonders te komen; een indruk die beklijft. Het doseren van je ontwerpbeslissingen helpt hierbij, net zoals het optimaal benutten van de aanwezige sterke punten van een plek. De ultieme beloning voor ons als ontwerpers is na de oplevering, wanneer we voor het eerst gaan eten bij een zaak en de genietende gasten de sfeer in zich zien opnemen.” 

Tekst gaat verder onder de foto

  • Ter Marsch & Co, Amsterdam

Na meegedacht te hebben met alle wensen van een opdrachtgever, gaan Olivier en Charlotte aan de slag om met moodboards, schetsen, visualisaties en uiteindelijk werktekeningen hun ideeën duidelijk te maken. “We zijn een bureau dat houdt van bouwen, niet alleen van een ondernemer op pad sturen met een paar gelikte plaatjes. Van vergunningsaanvraag tot en met de naam, huisstijl en een netwerk van goede leveranciers, als het nodig is kunnen we onze opdrachtgever met het hele traject helpen.”, aldus Charlotte.

Op dit moment wordt door de twee hard gewerkt om het restaurant van het Maritiem Museum Rotterdam een metamorfose te geven, en krijgt Jack Bean twee nieuwe locaties. Spannende tijden dus, voor the new kid on the block!

Lees ook: Ter Marsch & Co, bloemrijke hotspot in Amsterdam »

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* verplicht
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×