• Abel. - Poortugaal

Abel. nieuwe stijl is klaar voor de toekomst

Brand verwoestte Abel., hun prachtige grand café & restaurant midden in het natuurgebied De Rhoonse Grienden. Na een achtbaan die anderhalf jaar duurde, zijn Remco en Sigrid Abel nu meer dan klaar voor de toekomst. “Het is nog helemaal Abel., maar dan twee keer zo groot.”

Tekst: Renske Schriemer | Fotografie: Fred Sonnega

Het begon ooit bijna als een sprookje. Remco en Sigrid werkten in hun studententijd allebei op het kasteel van Rhoon, dat Remco’s ouders destijds uitbaatten. De vonk sloeg over, en de jeugdliefdes besloten in 1999 samen het horeca-avontuur aan te gaan. “Bij Remco zat het al in het bloed. Ik deed de lerarenopleiding Frans, maar de horeca bleef trekken. De hospitality is een manier van leven die we allebei even leuk vinden”, vertelt Sigrid Abel vanuit hun woonhuis vlak naast het bedrijf.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Abel. Poortugaal

Ze grepen hun kans toen ze het restaurant in De Rhoonse Grienden voor een goede prijs uit de failliete boedel van de bank konden kopen. Ze stopten al hun liefde in Abel. - een plek middenin het groen waar heel wat families hun feesten vierden. “Van rouwerij tot trouwerij, dat is wat wij bieden. Maar we zijn ook elke dag open geweest voor de wandelaar die zin had in een kop koffie. Lief en leed is hier gedeeld; dat verklaart ook de enorme steun die we ontvingen nadat de brand het complete bedrijf én ons huis verwoestte”, vertelt Sigrid.

Op de kop af negentien jaar na de opening brandde Abel. op 19 september 2018 volledig af. Tijd om bij de pakken neer te zitten, nam het stel niet. “Er stonden nog zo veel huwelijken gepland. Binnen tien dagen waren de tekeningen van de herbouw al in de maak.” Het project was zo veelomvattend dat Sigrid en Remco de hulp inriepen van De Horeca Fabriek. “De moodboards die ze maakten, vormden een prima basis om mee aan de slag te gaan.” Sigrids talent voor decoreren kwam daarbij van pas. “Samen met de adviseurs van Satelliet is het uiteindelijk precies goed geworden. Nog helemaal de identiteit van Abel., maar met ruim vijfhonderd vierkante meter veel groter dan eerst.”

Tekst gaat verder onder de foto

  • Abel. Poortugaal

Het kenmerkende pand met het achtpuntige dak kreeg witte spanten en een stijl die volgens Sigrid Scandinavisch is te noemen: met veel hout en pasteltinten in de bekleding van de banken en stoelen. De iconische en grafische Thonet-caféstoelen steken er mooi bij af. In de opengewerkte nok van de zalen en het restaurant hangen de enorme maar ook ragfijne lampen van Ay Illuminate. “Ze staan precies voor ons DNA: natuurlijk, licht, maar ook gezellig.” Best vrouwelijk, noemt Sigrid het interieur, heel anders dan hun zaak Tasman op hetzelfde terrein: dat is juist robuust en stoer met veel natuursteen en ruw hout. “Voor huwelijksfeesten en bedrijfsevenementen geldt: uiteindelijk is het vaak een vrouw die beslist. Onze sfeer spreekt hen heel erg aan.”

Abel. is nog steeds dat grand café & restaurant dat gastronomie hoog in het vaandel draagt. In de nieuwe opstelling - die dankzij schuifwanden op maat is te maken - is maar liefst ruimte voor negenhonderd gasten. “We maakten alles dubbel, behalve de royale keuken. Zo zijn er twee entrees en zijn de zalen net zo sfeervol ingericht als het restaurant. Alle zalen hebben een eigen terras. Het voordeel is dat het restaurant open kan blijven als er een feest is, dat kon vroeger niet.” Geluk bij een ongeluk is dat Abel. lijkt toegerust op de 1,5 metereconomie. “We hadden de soft opening voor vrienden en familie gepland op 18 maart, en toen brak de corona-crisis uit.” Toch houden Remco en Sigrid ook nu moed. “Onze vaste gasten laten ons weten dat ze uitkijken om straks het leven weer te kunnen vieren bij Abel. Dankzij onze ligging in het groen en de recreatieve mogelijkheden zoals onze golfbaan en het klimbos, kunnen we hopelijk ook draaien met inachtneming van de nodige 1,5 meter afstand.”

  • Abel. Poortugaal

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* indicates required
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×