• NHL Stenden Hogeschool, Leeuwarden

Satelliet in het onderwijs

Markten zijn constant in ontwikkeling; de een nog sneller dan de ander. Dat vraagt om een alerte en vooruitstrevende houding. Eén van de markten is die van het onderwijs. Er wordt steeds meer nagedacht over onderwijsinstellingen als zijnde verblijfplaatsen in plaats van enkel als plek van educatie. 

Deze ontwikkelingen volgen wij met interesse, sterker nog, hier dragen wij graag aan bij. Wij zijn namelijk van mening dat gastvrijheid ook in het onderwijs het verschil kan maken. Onderzoeken wijzen niet voor niets uit dat mensen beter presteren en zich over het algemeen beter voelen op een plek die zij als prettig ervaren. Dat geldt dus niet alleen voor werkende mensen in kantoren, maar dus net zo goed voor studerende leerlingen of lesgevende leraren op een school. 

Een belangrijk aspect om een omgeving te creëren waar dit mogelijk is, is het interieur. Laten dat nou net hetgeen zijn waarin wij gespecialiseerd zijn. De omgeving moet aansluiten bij het aanbod en de gebruiker. Dus als het onderwijs veranderingen doormaakt, moet de omgeving mee veranderen. Eén van de meest vooruitstrevende onderwijsprojecten die wij hebben mogen doen afgelopen jaar is Codam Coding College in Amsterdam. In deze school is het interieur een reflectie als wel een onderdeel van hun filosofie. 

Bij Codam zijn er geen leraren, is de school 24/7 open en bepalen leerlingen zelf wanneer ze aanwezig zijn. Onderdeel van de Codam filosofie is dus om een plek te creëren waar hun studenten graag willen zijn en elkaar opzoeken. Dit in een huiselijke sfeer, met een kleurrijk interieur en de juiste faciliteiten. Ze hebben een community weten te creëren waarbij studenten het gevoel hebben dat ze iets missen als ze er een dag niet zijn geweest.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Codam Coding College, Amsterdam

Maar zo ook De Refter in Nijmegen, dat sinds de verbouwing vorig jaar een enorm food court is geworden met ruimte voor zo’n 850 studenten en leraren van de Radboud Universiteit. Door vooraf grondig onderzoek te doen en de studenten te betrekken in de invulling van het universiteitsrestaurant, hebben ze een plek weten te creëren waar men niet alleen samenkomt om te eten en te drinken, maar ook om gezamenlijk en individueel te studeren en daarnaast te ontmoeten. Het resultaat is een flinke toename in het gebruik van de ruimte en tevreden studenten.

Tekst gaat verder onder de foto

  • De Refter, Radboud Universiteit Nijmegen

Deze en vele andere projecten in het onderwijs laten zien dat het landschap verandert. Hierbij draait het steeds meer om samenwerken en ontmoeten in plaats van om enkelzijdige kennisoverdracht en individueel blokken. Dat vraagt om een omgeving die dit stimuleert. Al eerder zagen we dergelijke veranderingen in de kantoorwereld, en als je er over nadenkt is het niet meer dan logisch dat de plek die ons voorbereid op de arbeidsmarkt hier zo goed mogelijk op aansluit.

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* verplicht
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×