Ruby Rose: bloembastische hotspot in Utrecht

Sippien Baarsma en Wichert van Rijn treffen we op afstand in hun nieuwste zaak Ruby Rose. Deze opvallende wijn- en eetbar in Utrecht was zo’n drie maanden draaiende toen het coronavirus insloeg als een bom.

Toch heeft Ruby Rose zich in die eerste paar maanden bewezen als echte hotspot. “Mensen stonden buiten in de rij om naar binnen te mogen. Dat geeft ons goede hoop voor betere tijden.”, aldus Wichert. Hij en Sippien zijn samen twee van de meerdere compagnons die verantwoordelijk zijn voor concepten zoals The Rum Club, The Streetfood Club en Beers & Barrels. Met zijn tweeën ontfermen zij zich over concept en interieur.

“Alle concepten en interieurs komen uit onze eigen koker, en die zit boordevol met ideeën.”, zegt Sippien. Het pand naast The Streetfood Club - dat momenteel al twee jaar succesvol loopt - kwam vrij en daar was geen twijfel over mogelijk volgens Wichert: “Hier wilden we een nieuw concept neerzetten. Maar het ontstaan van een concept, en zo ook Ruby Rose, is altijd een dynamisch proces en een combinatie van een idee, een locatie en de tijdsgeest.”

“Tijdens het verdiepen in de geschiedenis van het pand werd duidelijk dat het begin 1900 gebouwd is om een bloemenwinkel te beginnen met de naam ‘Aurora’, de godin van de dageraad. Deze dame prijkt nog steeds op de prachtige jugendstil gevel.”, zegt Sippien. “Met alle ideeën die we al hadden, het art nouveau-pand en de florale geschiedenis, viel alles op zijn plek.” “Dat stukje geschiedenis wilden we zeker terug laten komen in het interieur”, zegt Wichert, “maar dan wel in een jasje van nu.”

De tekst gaat verder onder de fotogalerij

Foto's: Lars Verkroost Photography

Bij Ruby Rose staan de mediterrane keuken en wijnen centraal. Geen klassieke voor-, hoofd- en nagerechten, maar ‘shared dining’. “Zo kunnen gasten ook terecht voor een klein hapje en een drankje en is het aantrekkelijk voor een brede doelgroep. Daarbij willen we liever een echt borrelgevoel creëren dan een klassieke dinerstructuur”, zegt Wichert.

Bar als eyecatcher 

De bar levert hier als eyecatcher een belangrijke bijdrage aan denken de ondernemers. Wichert legt uit: “Het eerste wat je ziet als je binnenkomt is een prachtige lange bar van rood marmer met over de gehele lengte een soort pergola vol met rozen. Dat geeft een instant wow-gevoel”. “Maar…” vult Sippien hem aan, “het plafond is ook een pareltje geworden met de sierlijstverlichting en de muurschilderingen die helemaal doorlopen over het plafond.”
 

"Met alle ideeën die we al hadden, het art nouveau-pand en de florale geschiedenis, viel alles op zijn plek."


Op de vraag waar ze haar inspiratie uithaalt, antwoord Sippien: “Eigenlijk overal wel. Uit veel meer dan enkel de horeca. Ik heb altijd mijn inspiratiebril op en sta open voor ideeën uit onverwachte hoeken. Maar ik bezoek bijvoorbeeld ook graag interieurbeurzen. Niet om doelgericht zaken te doen, maar puur om me te laten inspireren. Ik laat me graag voeden door steden, onbekende eetculturen, maar ook door kunst, markthallen of warenhuizen. Inspiratie is veel breder dan ergens binnenlopen en uitzoeken wat je wilt. Ik denk dat we dat met Ruby Rose wel laten zien.”

Nog meer inspiratie?

Behoefte aan meer interieurinspiratie? Dan vind je via de volgende link nog 150 horeca interieurs.

Gerelateerde artikelen: