• Ruby Rose Utrecht

Ruby Rose: bloembastisch interieur

Sippien Baarsma en Wichert van Rijn tref ik op afstand in hun nieuwste zaak Ruby Rose. Deze opvallende wijn- en eetbar in Utrecht was zo’n drie maanden draaiende toen het coronavirus insloeg als een bom.

Tekst: Studio Satelliet | Fotografie: Fred Sonnega & Lars Verkroost

Toch heeft Ruby Rose » zich in die eerste paar maanden bewezen als echte hotspot. “Mensen stonden buiten in de rij om naar binnen te mogen. Dat geeft ons goede hoop voor betere tijden.”, aldus Wichert. Hij en Sippien zijn samen twee van de meerdere compagnons die verantwoordelijk zijn voor concepten zoals The Rum Club,  The Streetfood Club en Beers & Barrels. Met zijn tweeën ontfermen zij zich over concept en interieur.

“Alle concepten en interieurs komen uit onze eigen koker, en die zit boordevol met ideeën.”, zegt Sippien. Het pand naast The Streetfood Club - dat momenteel al twee jaar succesvol loopt - kwam vrij en daar was geen twijfel over mogelijk volgens Wichert: “Hier wilden we een nieuw concept neerzetten. Maar het ontstaan van een concept, en zo ook Ruby Rose, is altijd een dynamisch proces en een combinatie van een idee, een locatie en de tijdsgeest.”

Tekst gaat verder onder de foto

  • Ruby Rose Utrecht

“Tijdens het verdiepen in de geschiedenis van het pand werd duidelijk dat het begin 1900 gebouwd is om een bloemenwinkel te beginnen met de naam ‘Aurora’, de godin van de dageraad. Deze dame prijkt nog steeds op de prachtige jugendstil gevel.”, zegt Sippien. “Met alle ideeën die we al hadden, het art nouveau-pand en de florale geschiedenis, viel alles op zijn plek.” “Dat stukje geschiedenis wilden we zeker terug laten komen in het interieur”, zegt Wichert, “maar dan wel in een jasje van nu.”

“Met alle ideeën die we al hadden, het art nouveau-pand en de florale geschiedenis, viel alles op zijn plek.”

“Dat was voor velen toch lastiger voor te stellen dan voor ons. Ondanks onze uitleg werd er vaak met een twijfelachtige blik gekeken, om vervolgens iets in de trant van ‘oké, oké, bijzonder’ te zeggen.”, zegt Sippien glimlachend. Wichert vult aan: “Ik denk dat mensen er een te oubollig of te truttig beeld bij hadden met al die bloemenprints en klassieke elementen. Het was duidelijk iets wat mensen nog maar weinig hadden gezien, maar wij hadden zelf een heel sterk gevoel over hoe het moest worden.” “Ik luister altijd heel erg naar mijn gevoel en gaandeweg leer je, dus je kunt die lat ook steeds hoger leggen. Dat maakt het extra uitdagend. Nu het af is snappen mensen het.”, aldus Sippien.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Ruby Rose Utrecht

Bij Ruby Rose staan de mediterrane keuken en wijnen centraal. Geen klassieke voor-, hoofd- en nagerechten, maar ‘shared dining’. “Zo kunnen gasten ook terecht voor een klein hapje en een drankje en is het aantrekkelijk voor een brede doelgroep. Daarbij willen we liever een echt borrelgevoel creëren dan een klassieke dinerstructuur”, zegt Wichert.

Bar als eyecatcher 

De bar levert hier als eyecatcher een belangrijke bijdrage aan denken de ondernemers. Wichert legt uit: “Het eerste wat je ziet als je binnenkomt is een prachtige lange bar van rood marmer met over de gehele lengte een soort pergola vol met rozen. Dat geeft een instant wow-gevoel”. “Maar…” vult Sippien hem aan, “het plafond is ook een pareltje geworden met de sierlijstverlichting en de muurschilderingen die helemaal doorlopen over het plafond.”

Op de vraag waar ze haar inspiratie uithaalt, antwoord Sippien: “Eigenlijk overal wel. Uit veel meer dan enkel de horeca. Ik heb altijd mijn inspiratiebril op en sta open voor ideeën uit onverwachte hoeken. Maar ik bezoek bijvoorbeeld ook graag interieurbeurzen. Niet om doelgericht zaken te doen, maar puur om me te laten inspireren. Ik laat me graag voeden door steden, onbekende eetculturen, maar ook door kunst, markthallen of warenhuizen. Inspiratie is veel breder dan ergens binnenlopen en uitzoeken wat je wilt. Ik denk dat we dat met Ruby Rose wel laten zien.”

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* verplicht
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×