Ikigai: culinaire topsport zonder Japanse clichés

Eindhoven heeft er sinds kort een 'verborgen' parel bij. In het Philips Stadion, een van de bekendste locaties van de stad, zit Japans restaurant Ikigai. Aangekomen bij het stadion, bij ingang 7, pak je de lift naar de vierde verdieping. Op dat moment is er nog niks dat verraadt wat je boven te wachten staat. Maar het moment dat de liftdeuren opengaan, word je beloond met een oogstrelend interieur. Hier ontmoet ik Dian en Siemen, twee van de zeven familieleden door wie Ikigai gerund wordt.

Gezamenlijk zijn ze ook verantwoordelijk voor het Oriental Green House in Eindhoven, een Oosters restaurant dat hun (schoon)ouders zo’n 23 jaar geleden zijn begonnen en wat de drie oudste zussen in 2012 hebben overgenomen. Toch is het nu de jongste van het gezin, Jeremy, die met het concept van Ikigai op de voorgrond treedt. Na een opleiding in Japan te hebben gevolgd bij verschillende topchefs, had Jeremy de behoefte om zijn gerechten aan de wereld te presenteren. De locatie in het Philips Stadion kwam eigenlijk per toeval voorbij, maar was een kans die te mooi was om te laten gaan. Geboren en getogen Eindhovenaar en PSV-fan Siemen had zich geen mooiere locatie kunnen bedenken. “Vooral op wedstrijddagen ben ik graag aan het werk”, zegt hij lachend. Wat meteen opvalt is het lichte interieur met zachte, frisse kleuren. Iets wat je niet direct verwacht bij zo’n ‘mannelijke’ locatie met uitzicht op het voetbalveld en de tribunes. Volgens Dian was dat ook juist het uitgangspunt. “Het restaurant dat hiervoor zat, had een vrij donkere en gesloten look.” Het eerste wat ze dan ook deden was het interieur openbreken en het licht naar binnen laten. “We willen de gasten betrekken bij de bijzondere locatie waar zij zich bevinden”, zegt Siemen.

Voor het interieurontwerp gingen ze met DutchConcept om tafel zitten, waarna er gezamenlijk is gekeken naar de invulling van het interieur. “Wat we juist niet wilden, waren de Japanse clichés. Wij zijn juist van clean en modern, zonder te veel ‘poeha’. Het moest een combinatie van Eindhoven en Tokyo worden, maar dan in een hedendaags jasje. Hier is ook het logo op gebaseerd. Het technische aspect van de stad Eindhoven gecombineerd met manga, een vorm van Japanse comic-art”, vertelt Dian terwijl ze naar het neon logo boven de keuken wijst.

De tekst gaat verder onder de fotogalerij

Dian en Angelique, de oudste zus, hebben zich over het interieur ontfermd, wat af en toe nog best lastig was. Vooral de hoeveelheid verschillende stoelen vond Dian spannend. “Je ziet het vooraf maar op een klein stukje stof. Hoe het er uiteindelijk uit komt te zien is dan lastig inschatten. Je hoopt dat het uitpakt zoals je het in je hoofd hebt. Het leuke is dat onze verschillende karakters uiteindelijk voor de juiste balans in het interieur hebben gezorgd. Gewaagd tegenover ingetogen.”

Nu het af is, worden ze overladen met positieve reacties. Zowel door gasten van de business lounge als reguliere gasten. En dat is niet alleen vanwege het interieur. Het eten wat chef Jeremy bereid is onder andere Omakase Sushi. Omakase is een begrip voor een manier van dineren waarbij de gast zich volledig overgeeft aan de kunsten van de chef. Dian ligt dit toe: “We werken nu met een verrassingsmenu waarbij gasten uiteraard aan kunnen geven wat ze niet lusten of waar ze allergisch voor zijn, maar verder verrast worden door de chef.”

Wat de cirkel compleet maakt is de keuze voor de naam van het restaurant. “Iedereen heeft een ‘ikigai’, het is de reden waarom je ’s ochtends opstaat. Dit hier is onze passie en wat de mensen bij PSV doen is ook hun passie. Daar zit de link. Zowel hier als daar wordt topsport beoefend”, zegt Siemen.

Gerelateerde artikelen: