• Doloris, Tilburg

DOLORIS: EEN CONCEPT VAN WERELDFORMAAT IN TILBURG

Met de opening van Doloris » heeft Tilburg een concept van wereldformaat gekregen. Of beter: twee concepten. Gijs van der Velden opent samen met Jaap van Ham op het dak van het voormalige postkantoor een rooftopbar met internationale allure. Dit is tevens de entree naar de ‘walk through experience’ van collega-ondernemer Joep van Gorp.

Tekst: Renske Schriemer | Fotografie: Fred Sonnega

Aan de zijkant van het postkantoor in Tilburg prijkt de naam Doloris al op de gevel. De aanwezige bouwvakkers verwijzen mij vriendelijk naar de hoofdingang. “We zijn hier nog niet helemaal klaar.” Het is begin april. 

Helemaal boven stap ik over bouwmaterialen heen een grote ruimte binnen met rondom glas waardoor je uitkijkt over heel Tilburg. Een tiental bouwvakkers is druk aan het werk. Voor de openslaande deuren naar het dak staat Gijs van der Velden te overleggen met de voorman. “We willen half mei open en er is nog wel wat werk te doen”, lacht Gijs na een vriendelijke begroeting. “Maar het lijkt erger dan het is. Op een andere locatie hebben we bepaalde onderdelen al helemaal in elkaar gezet. Die kunnen straks zo naar binnen worden getakeld”, stelt Gijs van der Velden.

Walk through experience

De zogenoemde walk through experience of het surrealistische kunstdoolhof moet de grote publiekstrekker worden. Het idee hiervoor komt uit de koker van Joep van Gorp. Hij bezocht in 2012 in Berlijn met vrienden de kunstinstallatie Peristal Signum. Na afloop was hij zo geraakt en enthousiast dat hij dit project op meer plekken in de wereld wilde hebben. Te beginnen in Tilburg, zijn woonplaats en waar hij net zijn bedrijf Qanvas was begonnen. Qanvas is een evenementenbureau dat onder andere concerten en een foodfestival organiseert.

  • Gijs van der Velden, Jaap van Ham en Joep van Gorp

v.l.n.r. Joep van Gorp, Jaap van Ham en Gijs van der Velden.

Samen ondernemen

Horeca-ondernemer Jaap van Ham, eigenaar van een aantal cafés in Tilburg en Gijs van der Velden, die al enige jaren aan de weg timmert met zijn evenementen- en cateringbedrijf Cookaholics, zagen wel wat in de plannen en sinds april 2017 werkt het drietal samen op dezelfde locatie. “Ik heb altijd gezegd dat ik nooit vaste horeca wilde gaan doen, maar toen ik dit zag was ik direct om”, lacht Gijs van der Velden. “En kijk nu zelf. Tilburg heeft relatief veel laagbouw dus je kijkt vanaf hier over de gehele stad uit. Schitterend.”

Rooftopbar

Met slechts een paar weken voor de opening wordt er hard gewerkt aan én de experience én de rooftopbar. Maar waar Joep van Gorp het werk van Berlijnse kunstenaar Tim Hendrik Schneider (die voor dit project naar Tilburg is verhuisd) en zijn ruim dertig collega’s aan de meer dan veertig kamers tellende experience uiterst geheim houdt, kan Gijs van der Velden een stuk opener zijn.

“Tilburg is een studentenstad en dat zie je in de horeca terug. Wanneer je op zoek bent naar wat meer kwaliteit dan is het al lastiger te vinden, terwijl wij zeker weten dat de stad daar wel aan toe is. Dus dat gaan we doen. Je kunt hier goed eten. Op niveau”, zegt Gijs van der Velden. De inrichting sluit daar op aan: stads en luxueus. Het ontwerp van de inrichting is in handen van het Tilburgse Beers&Brickworks » dat de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor meerdere in het oog springende concepten.

  • Inrichting Doloris in Tilburg

Hoewel de samenwerking met de experience een duidelijke meerwaarde heeft, denkt Gijs dat de rooftopbar ook zelfstandig bestaansrecht heeft. “Het is zo’n unieke locatie waarvan ik denk dat het een echte hotspot gaat worden.” Niet in de laatste plaats door het forse dakterras dat even veel zitplaatsen (zo’n 150) heeft als binnen. “We willen hier echt een beachgevoel creëren. Een stadstrand bijna. Ook op mooie dagen denk ik dat mensen deze plek echt wel weten te vinden.” Daarnaast wordt een aparte ruimte ingericht voor het organiseren van evenementen en bedrijfsfeesten.

Zintuigen prikkelen

Het surrealistische kunstdoolhof is uitgevoerd naar een idee van Tim Hendrik Schneider die in 2010 in Berlijn Peristal Signum opende. Bezoekers betraden een ruimte waarin ze zelf hun weg weer naar buiten moesten zoeken terwijl ondertussen alle zintuigen worden geprikkeld en uitgedaagd. De term doolhof doet het project dat veertig kamers heeft op meer dan 2200 vierkante meter veel te kort. Doloris past in het rijtje van zogenoemde “immersive experience” attracties zoals Meow Wolf in New Mexico, Space 360 in Seoul en Digital Arts Museum in Tokyo. Initiatiefnemer Joep van Gorp is helder: “Je moet het gewoon meemaken om te weten wat het is.”

"Eenmaal binnen kun je doorlopen naar de experience of genieten van streetfood en cocktails."

In de rubriek CONCEPT IN BEELD - dat we ontlenen aan ons magazine PROEF!Hospitality - zetten we twee keer per jaar een vernieuwend concept in de spotlight. Concepten met lef, waarbij de initiatiefnemers niet hebben geschroomd buiten de gebaande paden te treden en nadrukkelijk én bewust het snijvlak van verschillende branches hebben opgezocht.

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* indicates required
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×