• LUCHTRUIM, Eindhoven

'Boutique' kantoor Luchtruim voelt als hotellobby

Merin, verhuurder van ruim 160 eigen kantoorpanden in Nederland nam in 2014 een nagenoeg leegstaand kantoorpand in de buurt van Eindhoven Airport over waarvoor maar nauwelijks huurders konden worden gevonden. Merin bedacht samen met Mulderblauw Architecten een concept voor een ‘boutique’ kantoor, begeleidde de verbouwing en sinds de opening van LUCHTRUIM in de zomer van 2015 is het kantoor nagenoeg volledig bezet.

Tekst: Cor-Peter Pasma | Fotografie: Chiel de Nooyer

Rond Eindhoven Airport bevindt zich een aantal kantoorparken met aansprekende namen als Flight Forum en Park Forum. De terreinen zijn relatief jong en voorzien van modern ogende kantoren. Desondanks lukte het maar niet, zoals overigens op zoveel plekken, de kantoren aan de FlightForum 126 gevuld te krijgen. Vastgoedbeheerder Merin zag er desondanks wel brood in, tekende voor het gebouw en nam Mulderblauw Architecten » in de arm om het gebouw aan te passen aan de eigen filosofie dat een werkplek het beste in mensen naar boven moet brengen en dat een leuke werkplek bijdraagt aan plezier in je werk.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Leestafel in LUCHTRUIM, Eindhoven

‘Toen wij hier kwamen kijken, bestond dit pand eigenlijk uit twee delen met een donkere doorgang die alleen door een soort afdakje met elkaar werden verbonden. Daaronder, dus nog donkerder, zat de ingang naar de receptie. Al met al oogde het niet erg vriendelijk’, zegt Robert Mulder, eigenaar van Mulderblauw Architecten ». Hij doet zijn verhaal in een kas-achtige constructie die tussen de kantoordelen is gebouwd en waarin nu een café restaurant is gevestigd. ‘Het was hier tussen de gebouwen duister en mossig. Maar door een constructie van glas te kiezen voelt het nu juist heel licht en open aan en dat geeft een al veel vriendelijkere sfeer’, zegt Mulder.

Hotellobby

Mulderblauw Architecten heeft in de afgelopen jaren meer dan vijftien verschillende herbestemmingsprojecten opgeleverd en ziet dat, naast haar activiteiten voor hotels, woningbouwprojecten en distributiecentra, als één van haar belangrijkste specialisaties. Het zorgde er zelfs voor dat het architectenbureau als één van de weinige ten tijde van de crisis wist te groeien. ‘En waar we nog het meest trots op zijn is dat we samen met verhuurder Merin », in al deze projecten een aanzienlijke verhoging van de bezettingsgraad hebben weten te realiseren’, zegt Mulder. Als belangrijke factor voor het succes noemt Mulder het familiegevoel waarmee op zijn kantoor wordt gewerkt. ‘Iedereen is enorm betrokken bij de projecten die wij in portefeuille hebben.’ 

Hij gaat verder: ‘Wij werken ook veel voor hotels. En juist daar haal ik veel van mijn inspiratie vandaan. Ik reis veel en onderweg loop ik vaak, wanneer de mogelijkheid zich voordoet, even een lobby van een hotel binnen. Daar kun je goed zien hoe mensen zich bewegen en hoe ze de ruimte gebruiken. Dat probeer ik dan zo goed mogelijk te begrijpen en mee te nemen.’

Tekst gaat verder onder de foto

  • Bar in LUCHTRUIM, Eindhoven

In de ogen van Robert Mulder moet de gemeenschappelijke ruimte van een bedrijfsverzamelgebouw dezelfde kwaliteiten hebben als een goede hotellobby. ‘Je probeert immers vooral de ontmoeting te faciliteren en mensen zich minder anoniem en wel welkom te laten voelen. Dat hebben we hier ook gedaan. Door de receptie te vervangen in een bar kom je heel anders binnen. Het voelt allemaal minder zakelijk en kil. Wat je graag wilt bereiken is dat er beweging komt in zo’n gebouw, dat het gaat leven. We realiseren ons dat we dat natuurlijk niet af kunnen dwingen, maar dat kunnen we wel zo goed mogelijk stimuleren’, zegt Robert Mulder. 

LUCHTRUIM

Om die ontmoeting goed te kunnen faciliteren past Mulderblauw Architecten altijd min of meer dezelfde werkwijze toe bij hun herbestemmingsprojecten. ‘We beginnen altijd met het zoeken naar iets dat past bij de omgeving of de geschiedenis van het pand of een combinatie van beide. En het moet natuurlijk ook aansluiten bij het profiel van de gebruikers. Zo werken we op dit moment in Apeldoorn een thema rond natuur en techniek uit. En hier lag het luchthavenconcept natuurlijk enigszins voor de hand. Verder kiezen we dan ook altijd, het liefste een Nederlandstalige, naam die de lading dekt. Hier werd dat LUCHTRUIM ».’

Tekst gaat verder onder de foto

  • Restaurant in LUCHTRUIM, Eindhoven

Wanneer het concept eenmaal is gekozen wordt dat tot in de puntjes uitgewerkt en in het geval van LUCHTRUIM betekende dat een forse ingreep. Tussen de twee gebouwen werd een soort kas geplaatst met een metershoog dak. Verder werd op de begane grond kantoorruimte opgeofferd voor het restaurant, de fitnessruimte en de gemeenschappelijke vergaderruimtes. In de grote hal is verder ruimte voor twee tafelvoetbaltafels en verschillende plekken om aan te werken. ‘Een belangrijk onderdeel van onze werkwijze is dat we alle betrokken disciplines direct bij het project betrekken. Het lettertype voor het logo is bijvoorbeeld niet achteraf bedacht maar sinds het begin al een belangrijk onderdeel van het concept. Wanneer je dat doet, heldere keuzes maakt, dan worden heel veel andere keuzes later in het proces vaak ook al logisch.

Kijk maar naar de bar bijvoorbeeld, die hebben we bekleed met staal en dopnagels zoals je die kent van vliegtuigen. De keuken hebben we bekleed met golfplaten alsof het een hangar is en de toegangsdeuren naar de vergaderruimtes zijn voorzien van striping die je herkent van moderne luchthavens. Zo valt alles op zijn plek’, vertelt Robert Mulder. ‘Dat soort details is enorm belangrijk. Het bepaalt of een concept goed uit de verf komt. Wij proberen er dan ook voor te waken dat het budget voor de afwerking van het interieur bij de uitvoering niet enorm onder druk komt te staan. Bijvoorbeeld omdat iets anders bij de verbouwing veel meer geld gaat kosten. Het interieur heeft daar qua budget meestal het eerste onder te lijden. Wij zien dit soort projecten echt als één geheel. Wij zijn er van overtuigd dat wanneer je op die manier werkt, dat je ook met een beperkt budget een concept goed tot zijn recht kan laten komen’, stelt Robert Mulder.

Tekst gaat verder onder de foto

  • Vergaderruimte in LUCHTRUIM, Eindhoven

Het is die manier van werken die Mulderblauw Architecten sterk maakt. ‘Als architect heb je de neiging om je vooral op je ontwerp te richten. Zoals hier bijvoorbeeld de trap naar het oude afdak. Die trap is behoorlijk groot en dominant en wilden we eigenlijk weg hebben. Dat kan, uiteraard, maar dat zou zoveel geld gaan kosten. Als architect heb je dan de neiging om door te drukken maar als je naar het concept kijkt heeft zo’n trap eigenlijk helemaal niet zoveel invloed en kun je deze maar beter accepteren. Hetzelfde geldt voor de enorme afzuiginstallaties in het dak die erin moesten vanwege de brandveiligheidsvoorschriften. In eerste instantie ben je geneigd dat allemaal weg te willen werken, maar door de enorme propellers in die dingen dragen ze eigenlijk juist bij aan het luchthavenconcept’, zegt Robert Mulder. Inmiddels is Mulderblauw met Merin in gesprek voor een tweede ronde. ‘Dat doen we eigenlijk altijd. Tijdens zo’n ingreep zijn er altijd dingen die beter kunnen. Daar zijn we nu aan toe’, besluit Mulder.

  • LUCHTRUIM, Eindhoven

Inspiratie in je mailbox?

Meld je aan en ontvang je inspiratie op het gebied van gastvrijheid en interieur automatisch in je mailbox!

* indicates required
Ik ben geïnteresseerd in:
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×