Bij Jumbo Foodmarkt is food écht een beleving | Retail

De overname van restaurantketen La Place door supermarktketen Jumbo in 2016 werd aanvankelijk niet door iedereen even goed begrepen. In het Brabantse Veghel, de bakermat van Jumbo, geloven ze echter heilig in de blurring van food en retail en was de overname niet meer dan logisch. Drie jaar later is de samenwerking innig en componeert Ralph Bertrand, directeur Formule en Format van Jumbo, een meer dan helder en succesvol concept genaamd Jumbo Foodmarkt: ‘Make it, take it, eat it’.

De laatste jaren opent Jumbo op verschillende plaatsen in het land zogenoemde Jumbo Foodmarkten: een grote versmarkt die naast de normale productschappen ook is uitgerust met keukens waar producten vers bereid worden en waar zich aansluitend een Foodcafé bevindt. Daar kan de klant niet alleen een kopje koffie kopen, maar ook een meer dan prima maaltijd eten. En met succes; de klanten staan in de rij voor vers gemaakte sushi, pasta en pizza. Voor wie denkt dat dit simpelweg het implementeren van een La Place in een supermarkt is, die heeft het mis. De eerste Foodmarkt werd al in 2013 in Breda onder leiding van Bertrand geopend, drie jaar vóór de overname van La Place. Bij Jumbo waren ze dus al wat langer bezig met het samenbrengen van twee werelden: foodretail en hospitality. “Maar het is duidelijk dat we veel van elkaar hebben geleerd en dat nog steeds doen”, zegt Bertrand.

Food College

Hij gaat verder: “Wat La Place natuurlijk altijd al heel goed heeft gedaan, is dat ze door de manier van presentatie voor een enorme verleiding zorgen. Het water loopt je al in de mond nog voordat je hebt besteld. Maar ook de manier hoe het dan vervolgens wordt klaargemaakt, is bijzonder kundig en efficiënt.” Dat leren van elkaar is inmiddels ook concreet vormgegeven door de oprichting van het Jumbo Food College powered by La Place: een kennis- en opleidingscentrum voor collega’s van Jumbo en La Place gericht op innovatie en inspiratie op het gebied van lekker en gezond eten. Voor Jumbo eigenlijk ook niets nieuws, aangezien ze met de Jumbo Academy al jaren tot de top-10 van werkgevers behoort die mbo-opleidingen aanbiedt. “Wat wij belangrijk vinden en altijd al hebben gevonden is dat onze medewerkers het verhaal van ons en de verhalen achter onze producten kunnen vertellen. Met Jumbo Food College zetten we onder andere in op het ontwikkelen van eigen recepten voor producten van zowel Jumbo als La Place die onze klanten inspireren. Van La Place leren we onder andere hoe we zo’n recept kunnen opsplitsen in eenvoudig uit te voeren stappen zodat de medewerkers in de winkel de gerechten goed kunnen maken”, zegt Bertrand.

Kennis is kracht

Jumbo is een unieke samenwerking aangegaan met Avans Hogeschool voor een volledige hbo-opleiding 'Ondernemerschap & Retail Management' voor de medewerkers van Jumbo en La Place. De supermarktketen gelooft in de gecombineerde kracht van food en retail en wil een leer- en werkomgeving aanbieden waar talent zich maximaal kan ontwikkelen. De opleiding zal voor alle bedrijfsonderdelen van Jumbo en La Place beschikbaar zijn, zodat uitwisseling en doorgroei naar elkaars organisaties nog beter ondersteund wordt. De medewerkers van Jumbo en La Place kunnen de opgedane kennis en expertise op het gebied van hospitality, horeca, foodretail, logistiek en economie direct toepassen in hun huidige en toekomstige werkzaamheden. De nieuwe opleiding is een logische aanvulling op het mbo-opleidingsaanbod van de Jumbo Academy.

Uit eten

De nieuwe Foodmarkten blijken een groot succes. Sommige klanten rijden er zelfs voor om zodat ze er uitgebreid hun boodschappen kunnen doen. Ook gaan klanten regelmatig samen wat eten bij Jumbo Foodmarkt, bijvoorbeeld nadat ze in de buurt hebben gesport. “Dat omrijden geldt ook voor mij. Ik ga met mijn gezin graag naar de Foodmarkt om boodschappen te doen en wat te eten. Lekker gemakkelijk kiezen we dan allemaal iets uit waar we zin in hebben. Voor de één is dat sushi, voor de andere een pizza. Zo eten we allemaal iets wat we lekker vinden”, zegt Bertrand.

De tekst gaat verder onder de foto

En hij is niet de enige. “Toen we hier mee begonnen was het voor ons ook best spannend. Wij wisten niet zo goed wat we moesten verwachten. We hadden dit nooit eerder gedaan. Maar de rij stond bij de opening tot op de stoep. En los van die eerste hype; waar vind je nu een versgemaakte pizza voor vijf euro? Inmiddels vindt de klant het de normaalste zaak van de wereld.”

Happy many

Dit alles past bij de strategie van het bedrijf om van food een serieuze belevenis te maken zonder dat de uitgangspunten van het bedrijf uit het oog worden verloren. “In alles wat we doen proberen we de hoogste kwaliteit te bieden voor de laagste prijs. Alleen de manier waarop we dat doen verandert. Feitelijk gezien doen we niets anders dan goede producten toegankelijk maken voor de happy many”, zegt Bertrand. Welke uiting je van Jumbo ook tegenkomt, het vertelt vaak dat ze de klant centraal stellen. En dat blijken ze bijzonder serieus te nemen, ook in het gesprek met Ralph Bertrand is dat uitgangspunt nooit ver weg. “Het zit in het DNA van dit bedrijf dat we goede kwaliteit toegankelijk willen maken.” Maar los van de lage prijs ziet Bertrand ook andere succesfactoren. Het concept sluit goed aan bij de huidige tijdgeest. “Naast de prijs is het voor de klant steeds belangrijker om te weten waar het eten vandaan komt en of het gezond is. Daarom koken we ter plekke en hebben we ook veel lokale producten.”

Hij gaat verder: “We bieden inspiratie en verminderen de keuzestress van onze klanten. In de Foodmarkt zien we dat klanten die geen eten bestellen toch even langs de keukens lopen om te kijken wat er wordt gemaakt; het inspireert. De door ons ontwikkelde recepten en producten maken we daarom ook beschikbaar voor thuisgebruik. Zoals bijvoorbeeld de tomatensaus die wij maken voor onze pizza’s en pasta’s.”

De tekst gaat verder onder de foto

Het mes snijdt aan twee kanten, legt Bertrand uit. “Wanneer het bijvoorbeeld asperge-seizoen is, pakken we daar graag groot mee uit. Dan zijn de asperges het lekkerst én betaalbaar. Om goede kwaliteit te kunnen bieden voor de laagste prijs hebben we wel volume nodig. Hoeveel gerechten kun jij met asperges bedenken? Veel verder dan een soepje en het klassieke gerecht met ham en ei kom je misschien niet. Dankzij onze koks laten we de consument zien dat je nog meer met asperges kunt doen. Bijvoorbeeld in salades, in de sushi, op de pizza, in een quiche, noem maar op. Daarmee inspireren we, met als gevolg dat er door klanten in plaats van twee keer, misschien wel vier keer asperges worden gegeten.”

Make it, take it, eat it

Aangezien het concept in Europa en zeker in Nederland tamelijk uniek is, bekend Bertrand dat ze de kunst in Amerika een beetje hebben afgekeken. “Daar zag je al dat ze koks in de winkel hadden staan”. En hoe de winkels van Jumbo er over tien jaar uitzien, durft hij niet te zeggen. “Dat is een lange tijd waarin veel kan gebeuren. Ik weet wel dat wij in food geloven en daar de focus op zullen blijven houden. En dat we blijven proberen aan te sluiten bij de gebruiksmomenten van onze klanten. Die basis zal dus niet veel veranderen. Wil je die aspergesoep maken? Dan kun je de asperges bij ons kopen, wij schillen ze zelfs voor je als je dat wil. Maar je kunt de soep ook direct bij ons kopen en deze thuis of in het Foodcafé opeten. Make it, take it, eat it.”

Gerelateerde artikelen: